15
15
15

M A J A S  D E S S E R T E R

fra forordet

I denne bog byder jeg på masser af opskrifter til dig, der elsker enkle, overkommelige desserter med kort ingrediensliste og lang livline. Jeg udfordrer også dig, der allerede mestrer mørdej og macarons og ikke lader dig kue af dessertkager, der kræver tid, tålmodighed og sukkertermometer. Selv er jeg ikke den mest tålmodige ske i skuffen. Faktisk besidder jeg usandsynlig lille tålmodighed på noget nær alle punkter i livet – med én undtagelse: kagepyntning. Selv om du ikke ligner mig, er der også en opskrift til dig.

Bogen er opdelt i to store kapitler. I første halvdel serverer jeg ’en lille dessert til hver’: en smukt anrettet desserttallerken, hvor du selv kan spise rub og stub. Hvis sidemanden er heldig, får han én magen til. I anden halvdel sætter jeg ’en stor dessert til deling’ midt på bordet: en overdådig dessertkage, som du – modvilligt eller ej – er tvunget til at dele med sidemanden.

Jeg håber inderligt, at du får lyst til at kaste dig ud i både de anrettede desserter og dessertkagerne. At du vil blive inspireret til at skabe, servere og spise mere dessert. Smage til, smage på, smage løs.

Velbekomme!
24
24
24

H A S S E L N Ø D D E T Æ R T E

MED BROMBÆR OG SKOVSYRE

8 P E R S O N E R

FOR AT GØRE DET HELE NEMMERE:
Start med at riste de 100 g hasselnødder, der skal bruges til hele tærten, i ca. 5 minutter ved 200 grader. Gnub hinderne af i et rent viskestykke og lad dem køle af. Blend 75 g til hasselnøddemel og hak resten groft.

HASSELNØDDEMØRDEJ
125 g hvedemel
25 g hasselnøddemel
50 g flormelis
1 knivspids salt
75 g koldt smør
½ sammenpisket æg
1 tærteform (20 cm i diameter)

Kom mel, hasselnøddemel, flormelis, salt og smør i en blender og blend det hurtigt sammen. Tilsæt ægget og blend, til dejen lige samler sig. Tag dejen op og form den til en kugle med hænderne. Rul dejen ud mellem to stykker bagepapir og lad den hvile i køleskabet i min. 1 time. Beklæd tærteformen med dejen og prik bunden med en gaffel. Sæt bunden i køleskabet, mens du laver frangipanen.

HASSELNØDDEFRANGIPANE
50 g hasselnøddemel
50 g sukker
50 g blødt smør
½ sammenpisket æg

Varm ovnen op til 175 grader. Kom hasselnøddemel, sukker, smør og æg i en skål og pisk det let og luftigt. Fyld tærtebunden med frangipanen og bag tærten i 20-22 minutter. Lad tærten køle helt af.

KARAMELLISEREDE HASSELNØDDER
25 g sukker
25 g hasselnødder
1 nip salt

Smelt sukkeret til gylden karamel i en gryde og rør hurtigt de grofthakkede hasselnødder og saltet i. Hæld massen ud på et stykke bagepapir og lad den køle helt af. Hak massen fint og fordel den i et tyndt lag oven på hasselnøddefrangipanen.

BROMBÆRGANACHE
150 g hvid chokolade, gerne
Ivoire 35 % fra Valrhona
150 g brombær
15 g glukosesirup
saft af ½ lime

Hak chokoladen fint og kom den i en skål. Bring brombær, glukosesirup og limesaft i kog i en lille gryde og lad det simre i et par minutter. Tag gryden af varmen og si kernerne fra. Hæld 75 g af den varme brombærpuré over chokoladen. Vent et øjeblik. Rør rundt i midten af skålen med en dejskraber, til ganachen samler sig og får en smuk, blank overflade. Blend ganachen med en stavblender. Hæld forsigtigt ganachen ud på tærten og sæt
den i køleskabet i min. 1 time.

PYNT
Rød skovsyre

Pynt tærten med skovsyreblade. Start udefra med de største blade og arbejd indad.

T I P
Tærten tager ikke skade af at blive pyntet et par timer før servering.

M A C A R O N K A G E

MED PEANUTS OG KARAMELLISERET HVID CHOKOLADE

8 M A C A R O N K A G E R

PEANUTBUNDE
50 g saltede peanuts
150 g flormelis
100 g mandelmel
110 g æggehvide
150 g sukker
50 ml vand

Blend peanuts til mel i en blender. Tilsæt flormelis og mandelmel og blend hurtigt det hele sammen. Kom blandingen i en skål og rør 55 g æggehvide i. Bring sukker og vand i kog i en lille gryde og varm det op til 118 grader. Pisk de resterende 55 g æggehvide stive i en skål og hæld den varme sukkerlage ned i æggehviderne i en tynd stråle under piskning. Pisk videre, til marengsen er sej og blank og næsten afkølet.
Varm ovnen op til 150 grader varmluft. Vend lidt af marengsen i mandelblandingen. Vend derefter forsigtigt resten i. Kom dejen i en sprøjtepose med rund tylle. Sprøjt fem sammenhængende cirkler (3 cm i diameter) ud på en bageplade med bagepapir. Gentag med resten af dejen. Bag bundene i ca. 10 minutter og lad dem køle helt af.

KARAMELLISERET HVID CHOKOLADEGANACHE
250 g hvid chokolade, gerne Ivoire
35 % fra Valrhona
100 ml piskefløde
20 g glukosesirup
tsk flagesalt

Skru ovnen ned til 120 grader. Hak chokoladen groft og fordel den på en bageplade med bagepapir. Bag chokoladen i 30-40 minutter, til den er gylden som karamel. Rør grundigt rundt i massen hvert 10. minut. Kom 200 g chokolade i en skål og gem resten til pynt. Bring fløde og glukosesirup til kogepunktet i en lille gryde og hæld det over chokoladen. Vent et øjeblik. Rør rundt i midten af skålen med en dejskraber, til ganachen samler sig og får en smuk, blank overflade. Blend ganachen med stavblenderen og si eventuelle klumper fra. Smag til med salt. Fyld ganachen i en sprøjtepose med rund tylle og kom den i køleskabet i min. 3 timer. Sprøjt små ganachetoppe ud på halvdelen af bundene. Saml kagerne to og to med de resterende bunde.

PYNT & ANRETNING
lilla stedmoderblomsterblade

Placer en macaronkage på en tallerken og pynt med et par lilla stedmoderblomsterblade og lidt karamelliseret hvid chokolade.

T I P
Saml helst kagerne dagen før, så de når at ‘smelte sammen’. Det bliver de kun bedre af!

Tegn macaronkagen (fem sammenhængende cirkler) på et stykke papir, og placer det under bagepapiret, så du har noget at sigte efter, når du sprøjter bundene ud. Fjern papiret inden bagning.

Mere fra Maja

TOP  ▲
Majas desserter
Der er ikke noget så dejligt som et godt måltid med venner og familie rundt om bordet. Desserten er den søde finale på måltidet, og ekspert i det søde køkken, Maja Vase, synes, at vi bør give den Læs mere
Lykken er chokolade
Lykken er chokolade byder på 68 klassiske og nye, superinspirerende chokoladeopskrifter af både den enkle og den lidt mere avancerede slags. Bogen indeholder opskrifter på kager, tærter, is, Læs mere